ZEMIAKOVÝ KOLÁČ

18.08.2017 16:29

ZEMIAKOVÝ KOLÁČ:

 

SUROVINY: 500g polohrubej múky, 30g droždia, 1,5dl mlieka, 1 vajce, 1 lyžička soli, 1 lyžica práškového cukru, 80g hery alebo rastlinného tuku

PLNKA: 500g zemiakov, olej, 100g údenej slaniny, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca

 

POSTUP: Do preosiatej múky pridáme rozdrvené droždie, vlažné mlieko, vajce, soľ, cukor a zmäknutý rastlinný tuk alebo heru. Vypracujeme hladké cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto preložíme na múkou vysypanú dosku, rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na veľkosť plechu. Jednu časť cesta prenesieme na plech, naň rozvrstvýme plnku, prykryjeme druhou časťou cesta, popicháme vidličkou a pečieme v stredne vyhriatej rúre. PLNKA: Očistené zemiaky umyjeme, uvaríme v osolenej vode, scedíme a potlačíme. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú slaninu, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu a vylejeme na zemiaky . Osolíme, okoreníme, posypeme rascou a premiešame.