Vianočná kapustnica s mäsom a klobásou
Príprava cca 120minút
Ingrediencie:
- cibuľa – 2ks
- cesnak – 4 strúčiky
- 1,5 kg kyslá kapusta
- klobása – 3 nožičky (najlepšie domáca)
- zmes húb – dubáky sušené
- zemiaky – 4 ks
- 600 g bravčové mäso, alebo klobásky 2-3druhy jemne pikantné
- olej rastlinný
- vývar z bravčovej kosti
- mletá červená paprika – 3PL
- bobkový list – 5 ks
- paradajkový pretlak – kečup pikantný
- mleté čierne korenie a soľ
Postup:
Najskôr nadrobno nakrájame cibuľu. Pripravíme si aj mäso, nakrájame ho na menšie kocky. Pripravíme si aj vývar. Najlepšia vianočná kapustnica s klobásou je, ak použijeme vývar z bravčových kostí alebo kolena. Huby alebo sušené dubáky zalejeme horúcou vodou, aby nasali vodu. Vo väčšom hrnci si rozpálime rastlinný olej. Do oleja dáme na drobno nakrájanú cibuľu. Cibuľu dobre speníme. Keď cibuľka zosklovatie pridáme bravčové mäso. Osolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Pridáme bobkové listy. Za občasného miešania mäso dusíme. Keď sa mäso zatiahne a je zvonka dobre opečené, podlejeme ho vývarom. Pridáme pretlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Pridáme aj mletú červenú papriku. K mäsu dáme variť klobásky. Tú neskôr, keď budú klobásy uvarené, vyberieme. Dôležité je aby sme mäso varili prikryté pokrievkou na miernejšom ohni. Vybrané klobásky nakrájame na tenšie kolieska a odložíme bokom. Bravčové mäso ďalej varíme, až kým poriadne nezmäkne.
Kyslú kapustu poriadne niekoľkokrát premyjeme aby sme zrazili jej kyslosť. Vianočná kapustnica je určite lepšia, keď nie je prehnané kyslá od kapusty. Kapustu pridáme do hrnca aj s hubami. Poriadne všetko premiešame a zakryté varíme asi 15 minút. Potom dodáme na menšie kocky nakrájané zemiaky. Do hrnca dáme v tejto fáze aj paradajkový pretlak alebo kečup. Všetko poriadne premiešame. V tejto fáze je dobré skontrolovať aj hustotu kapustnice. Ak je naša vianočná kapustnica príliš hustá, môžeme v tejto fáze ešte doliať trochu vriacej vody. Vianočná kapustnica by sa mala variť až kým zemiaky nezmäknú.
Na záver vrátime do hrnca nakrájanú klobásu. Poriadne premiešame a ochutnáme. Ak treba dosolíme a dochutíme. Potom ešte chvíľku, asi 5 minút povaríme a odstavíme z ohňa.
Najlepšia vianočná kapustnica s klobásou je servírovaná až keď ju necháme odstáť aspoň 1 deň. Pokojne však môžeme servírovať aj ihneď po dovarení. Dozdobiť a dochutiť môžeme aj trochou smotany.
Prajem dobrú chuť.