REBARBOROVÝ KOLÁČ

18.08.2017 16:15

REBARBOROVÝ   KOLÁČ:

 

SOROVINY: Na 16 kúskov si pripravíme cesto: 125g masla, 125g cukru, 1 vajce, 4 žĺtky, šťipku soli, 1 sáčok vanilínového cukru, z 1 citróna nastrúhanú kôru, 150g polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, tuk  a strúhanka do formy 

Na plnku: 4 bielky, 125g cukru, 9 kúskov želatíny, 500g rebarbory, 225ml želé z čierneho ríbezlia, 400ml smotany na šľahanie, 2 sáčky vanilínového cukru, 2 lyžice mletých pistácií

 

 

POSTUP: 1. Elektrickýmy metlamy vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Postupne pridáme vajce a žĺtky, vanilínový cukor, soľ, citrónovú kôru, mlieko a múku s práškom do pečiva. Vymastíme 2 tortové formy a cesto do nich rovnomerne rozdelíme. 2. Na plnku vyšľaháme bieky s cukrom a snehom potrieme cesto v oboch formách. V predhriatej rúre( elektrický sporák 175°c/ plyn stupeň 2) ich pečieme asi 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. 3. Na náplň najprv rozpustíme vo vode želatínu. Rebarboru najprv očistíme a nakrájame na kúsky. Želé zohrejeme, pridáme rebarboru a zhruba 5 minút podusíme. Želatínu vymačkáme, rozpustíme ju v kompóte a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme s cukrom. Keď kompót začne tuhnúť, opatrne vmiešame šľahačku. Jeden korpus uzavrieme kruhom tortovej formy a uzavrieme ho rebarborovou hmotou. Druhým korpusom náplň zakryjeme a koláč dáme do chladničky. Pred podávaním koláč posypeme pistáciami.