AMERICKÝ JABLČNÝ KOLÁČ
AMERICKÝ JABLČNÝ KOLÁČ:
SUROVINY: 240g hladkej múky, soľ, polovica lyžičky prášku do pečiva, 100g masla, 60g tvarohu, 6 lyžíc vody, 1 žĺtok na potretie, vanilkový cukor na posypanie
PLNKA: 500g jabĺk, 120g kryštálového cukru, vanilkový cukor alebo škoricový cukor, 30g polohrubej múky, 30g masla
POSTUP: Múku trocha osolíme, pridáme prášok do pečiva, postrúhaný tvaroh a posekané maslo. Vypracujeme cesto ktoré rozdelíme na polovice a vyvaľkáme dva veľké posúchy. Jedným vyložíme plechovú formu, až po okraj a spodok cesta popicháme vidličkou. Potom na cesto dáme jablká, prikryjeme ich druhým cestom a na okraji obydve cestá spojíme prstom navlhčeným vo vode. Povrch koláča potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a v horúcej rúre pečieme 50-60 minút. Upečený koláč posypeme vanilkovým cukrom.
PLNKA: Jablká pokrájame na malé plátky a obalíme kryštálovým cukrom, múkou a škorycovým cukrom alebo vanilkovým cukrom. Na plnku uloženú vo forme poukladáme plátky masla, a až potom prykryjeme druhým posúchom.